Mit igyunk edzés közben

Általános szabály, hogy intenzív edzés közben sokat izzadunk. A vízzel együtt más anyagok is kiürülnek a szervezetből, beleértve az ásványi sókat is. Ezért edzés közben ne felejtse el pótolni a folyadékot, azaz igyon megfelelő mennyiséget. A mennyiség mellett azonban a folyadékok minőségét is figyelembe kell venni.

Ha az edzés legfeljebb egy óráig tart, és nem túl intenzív, akkor sima vízzel könnyedén olthatja szomját. Érdemes olyan ásványvizet választani, amiben valamivel több magnézium van, mert így pótoljuk ennek az elemnek a szintjét. Hosszabb, intenzív gyakorlatok során érdemesebb speciális italok után nyúlni. Nemcsak vizet, hanem ásványi sókat és cukrokat is pótolnak.

Izotóniás és hipertóniás italok közül választhatunk. Az előbbiek kevesebb cukrot és ásványi anyagot tartalmaznak, így gyorsan hatnak, és hidratálják a szervezetet. A hipertóniás italok több szénhidrátot és ásványi sót tartalmaznak, fő feladatuk a szervezet energiaellátása.

Igyon izotóniás italt edzés közben

A nagy fizikai terhelés alatti ivás nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A kiszáradás idegesítő lehet. Nem szabad elfelejteni a megfelelő hidratálást, különösen az intenzív és hosszan tartó edzések során. A rövidebb, legfeljebb egy órán át tartó, nem túl intenzív edzéshez nincs szükség speciális folyadékokra.

Általában víz is elég. Ha hosszabb, akkor érdemesebb a sportolóknak készített italok után nyúlni. Az izotóniás italok lesznek a legjobbak. Az anyag koncentrációja az oldatban hasonló a vérplazmában lévőhöz. Az izotóniás italok mindenekelőtt könnyen emészthető cukrokat és speciálisan válogatott ásványi anyagokat tartalmaznak.

Az ásványi anyagok elsősorban a magnézium, nátrium, kálium és kalcium könnyen emészthető vegyületei. Egy ilyen ital nemcsak vizet, hanem izzadt ásványi sókat is pótol. Ha csak jól hidratált akarunk maradni, használjunk alacsonyabb koncentrációjú hipotóniás italt. Ennek eredményeként a víz tökéletesen felszívódik a szervezetben. Az ilyen italok választéka nagyon nagy.

Edzés után tálald magad tejsavófehérjével

Az egyik legjobb fehérjeforrás a tejsavófehérje. A tejsavó a tejből készült sajtgyártás mellékterméke. Sok kiváló fehérje marad ebben a folyadékban, amelyet gondosan használnak fel kiváló minőségű fehérje-kiegészítők előállítására. Ráadásul ezek a fehérjék nagyon jól emészthetők.

A tejsavófehérje ezen érdekes tulajdonsága a legszélesebb körben használt edzés utáni táplálékkiegészítővé tette. A tejsavófehérjék nagy és nagyon gyors felszívódása lehetővé teszi az izomkatabolizmus csökkentését. Emellett a tejsavófehérje sok olyan aminosavat tartalmaz, amelyet a szervezet nem termel.

Ezek közé tartozik a glutamin és az elágazó láncú aminosavak, a BCAA. Nélkülük nagyon nehéz, sőt lehetetlen lenne az izomépítés. A tejsavófehérjék különféle formájú és ízű készítmények formájában vásárolhatók meg. Közvetlenül edzés után ők a legjobb fehérjeszállítók. Gyakorlatilag mindenki használhatja, kivéve azokat az embereket, akik érzékenyek a laktózra, amelynek egy része megtalálható a tejsavófehérjében.