Milyen hatással vannak az aminosavak az edzésre?

Az aminosavak olyan kémiai vegyületek, amelyek egyesülve fehérjét képeznek – az emberi test izomszövetének legfontosabb építőköve. Nem meglepő, hogy különféle formákban kaphatók a táplálékkiegészítők és tápanyagok piacán, mert általában a sportolók használják őket. Az aminosavak segítenek maximalizálni a gyakorlatok hatékonyságát, megelőzni a különféle sérüléseket, izomsérüléseket stb.

Sőt, a megfelelő adagolás jobb izomregenerációt tesz lehetővé edzés után. Ezért nincs illúzió, hogy az aminosavak óriási szerepet játszanak az edzéskiegészítésben. Működésük, így pótlásuk edzéssel kapcsolatos hatásai azonban attól függnek, hogy mikor használunk egy adott aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítőt.

Mi a különbség a fehérje- és aminosav-kiegészítők között?

Azt gondolhatnánk, hogy mivel a fehérje aminosavakból áll, nincs értelme különbséget tenni a két tápanyag között. Ez a megközelítés azonban téves. Mindez az egyes vegyületek szerkezeti felépítése miatt. A bonyolultabb szerkezetű fehérje a fogyasztás után 2-4 órával elérhető a szervezetben, sok változótól függően. Ennek oka többek között a fehérjét egyszerűen hosszabb ideig emészti fel a szervezetünk.

Másrészt az aminosavak sokkal egyszerűbb formák, és ebben a formában szívódnak fel a kiegészítőknek (pl. BCAA) köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban szabadulnak fel, és így hatásuk is gyorsabban érezhető. Az aminosavak feltehetően 20-60 perccel, tehát akár egy órával a lenyelés után elérhetőek. A néhány órás fehérje elérhetőség tekintetében jelentős különbség látható.

Ez azt jelenti, hogy a hasonló tulajdonságok ellenére az aminosav-kiegészítők egyre népszerűbbek. Az edzés előtt vagy után történő bevételük gyors hatást tesz lehetővé az emberi test izmaira. Feltéve azonban, hogy maga a kondicionáló megfelelő minőségű. A tápanyagokat és kiegészítőket mindig bevált forrásból kell beszerezni, az SFD bolt pedig különféle formákban kínálja az aminosavakat, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kiegészítőket.

Mikor kell aminosavakat szedni kiegészítő formában?

Az ilyen típusú kérdésekre saját magának kell válaszolnia. Minden az edzéstervtől, a céltól stb. függ. A helyzettől függően a leghatékonyabb lehet, ha közvetlenül edzés után aminosavakat használunk, hogy megfelelően tápláljuk az izmokat és lehetővé tegyük a hatékony regenerációt. Hasonló célra, hasonló vagy jobb hatásokkal, edzés közben sejk formájában is ihat aminosavakat (mind a gyors felszívódásuk miatt).

Azonban röviddel az edzés megkezdése előtt is használhatók. Ennek köszönhetően az izmok a megfelelő adag aminosavval látják el például a teljes edzés vagy a legmegterhelőbb gyakorlatok időszakának igényeit. Sőt, sokan úgy döntenek, hogy röviddel reggel ébredés után fogyasztanak egy aminosav shake-et, hogy táplálják testüket (alvás közben nem kapnak tápanyagokat).

Tehát az aminosavak és sok más tápanyag esetében az, hogy mikor veszi be őket, elsősorban az adott helyzettől függ. Gyakran a tápanyagok és étrend-kiegészítők minősége sokkal fontosabb, ezért mindig csak a hivatalos forgalmazótól vásárolja meg őket.

Mindenekelőtt ez a legbiztonságosabb, és elkerüljük például a káros anyagok szervezetbe juttatását. Az SFD áruház különféle tápanyagok és étrend-kiegészítők széles választékát kínálja, amelyek még a legigényesebb embereket is kielégítik az egyes tápanyagok iránti igények tekintetében.