Mik azok a szénhidrát-kiegészítők?

A szénhidrát-kiegészítők a fehérje-kiegészítők mellett az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő, különösen a sportolók számára. Az ilyen típusú tápanyagokat gyakorlatilag minden sportoló használ: testépítők, állóképességi sportolók, fitneszben dolgozók. Honnan ez a népszerűség?

Mindenekelőtt ennek a terméknek a sokoldalúsága – a szénhidrátok magas koncentrációja pozitív hatással van mind az edzés minőségére, mind a testre. A szénhidrátok cukrok – az élethez szükséges energia anyagcseréjük során termelődik. További energiadózisokat használnak fel a sportolók, hogy még keményebben dolgozzanak edzés közben.

Ez a munka elsősorban az izomtömeg növekedését jelenti. Ezenkívül az ilyen típusú kiegészítők pozitív hatással vannak az edzés utáni regenerációs folyamatra. Nagyon fontos, hogy ezeket a termékeket mind edzés előtt, mind edzés közben és után is fogyaszthassuk – az energia pótlására. Az ilyen típusú tápanyagok elsősorban sportboltokban és edzőtermekben találhatók meg.

CARBO kondicionálók

A megfelelő tápanyagok keresésekor sokan a CARBO készítményeket választják. Szénhidrát-kiegészítőkről van szó, amelyek használata a katabolikus folyamatok gátlását, valamint a glikogénraktárak pótlását célozza, amelyek a hosszan tartó edzés során elégetnek.

Először elégetik a glikogént, mint az izmok elsődleges energiaforrását. Ezért az edzés befejezése után azonnal vissza kell állítani a megfelelő szintet a szövetekben. Sok profi sportoló már edzés közben fogyasztja a CARBO készítményeket. Ez lehetővé teszi, hogy extra energiát kapjon az edzés folytatásához.

Nem csak a súlyzós vagy testépítő sportolók használnak szénhidrátkészítményeket. Ugyanolyan szívesen használják őket, például a kerékpárosok. Ennek az az oka, hogy a szervezet szénhidrát elégetési folyamata az intenzív edzés során szükséges nagy mennyiségű energia felszabadulását idézi elő. Azok az amatőrök, akik szeretnék javítani a hatékonyságukat és az eredményüket, a CARBO készítményeket is be kell vezetniük étrendjük fontos kiegészítőjeként.

Tömeges kondicionálók

Az edzőteremben edzõk izomtömegük növelése érdekében számos kiegészítõt használnak a terheléses munka hatásának erõsítésére. A piacon kapható ilyen készítmények egyik típusa a BULK szénhidrát- és fehérje-kiegészítők. 40-55% fehérjét tartalmaznak. A terméktől függően a fehérje és a szénhidrát aránya 1:2 vagy 1:3 lehet. Ez az összetétel azon a feltételezésen alapul, hogy a szervezet négy „térfogatnyi” energiát használ fel bizonyos mennyiségű fehérje előállítására.

Ez a fajta készítmény főként lassabb anyagcserével rendelkezőknek készült. Összetételüknek köszönhetően a BULK típusú kiegészítők lehetővé teszik az izomtömeg építését, ugyanakkor kockáztatják a zsírszövet felhalmozódását. Az ilyen típusú modern étrend-kiegészítők az alapvető szénhidrát- és fehérjeösszetételen kívül számos olyan összetevővel gazdagodnak, amelyek növelik a hatékonyságukat.

A BULK típusú készítményeket hatásukból és tulajdonságaikból adódóan elsősorban a testépítéssel és fitneszsel foglalkozó emberek használják. Ennek ellenére sok amatőr is nyúl ezekhez a kiegészítőkhöz, hogy optimalizálja edzését.