Medence edzés

A medencében való edzés előnye, hogy általános fejlesztés, nehéz megsérülni, ugyanakkor nagy mennyiségű kalóriát éget el. Sokan, akik rendszeresen úsznak, szintén azt mondják, hogy az úszás igazi élvezet lehet. Ez azonban nem csak az úszni vágyók tevékenysége.

Számos gyakorlatot végezhet a vízben, beleértve a népszerű aerobikot. Érdemes tudni, hogy a medencében végzett edzés hatékonyabb (gyorsabb) zsírégetést tesz lehetővé, mint a szárazföldi edzés. A képzés általános elvei hasonlóak. A heti 3-4 alkalommal, azaz minden második napon végzett edzés a legjobb. Érdemes a vízben különböző úszási stílusokat, illetve különböző gyakorlatokat alkalmazni, hogy az egész edzést hatékonyabbá tegyük.

Ezenkívül ügyeljen az étrendre. Az úszás éhessé tesz bennünket, de főleg ha este edzünk, kerüljük a túl sok vacsorát. Ami magukat a gyakorlatokat illeti – szinte ugyanazt végezheti, mint a szárazföldön: sétálhat, ugrálhat, lendítheti a lábát, emelheti őket, sőt speciális súlyzókkal is gyakorolhat.

Mikor fenyeget minket a túledzés veszélye?

Van terved az intenzív edzésre? Gondold át, hogy nem túl megerőltető-e. A túledzés gyakori hiba. Ez egyaránt érintheti azokat, akik most kezdik kalandjukat a sporttal, és azokat, akik profik. A fő hiba az, hogy úgy tekintjük, hogy a túledzés csak kimerültség, ami teljesen normális az erős edzéseknél.

A túledzés azonban ahelyett, hogy a forma javulását eredményezné, krónikus fáradtsághoz és minden további edzés után meghosszabbodik a felépülési időhöz. Ezért fokozottan figyelnünk kell testünket. Ha hagyjuk neki regenerálódni, megfelelő szüneteket tartunk az edzések között, egészségesen táplálkozunk, megfelelően hidratáljuk a szervezetet, általában egészségesek vagyunk, és minden edzés a korábbinál nagyobb fáradtságot és hosszabb regenerációs időt jelent, akkor gondoljunk rá.

Főleg a nem edzői felügyelet alatt álló amatőröknek érdemes odafigyelniük arra, hogy edzéstervük a lehetőségekhez igazodik-e. Érdemes itt valakivel konzultálni, hogy ne fájjon nekünk az edzés.

Mi a teendő edzés után?

Intenzíven edzel? Ne feledje, hogy nem csak az számít, hogy mit csinál az edzőteremben, hanem az is, hogy mit tervez közvetlenül edzés után. A gyakori hibák tönkreteszik erőfeszítéseinket, vagy hozzájárulnak sérülésekhez és rossz közérzethez. Az első pont a nyújtás. Szükséges. Lehetővé teszi az izmok regenerálódását és a sérülések elkerülését.

Emellett időt kell adnunk a szervezetnek a pihenésre. Az erőlködés nem segít a testünkön. Az egészséges alvás viszont sok energiát ad nekünk. A másik probléma a diéta. Edzés után gyakran vagyunk éhesek. De túl sokat, egészségtelenül, ötlet nélkül enni rossz ötlet. Csak azért, mert éppen most veszítettünk el sok kalóriát, még nem jelenti azt, hogy bármit is tehetünk. Az édességek vagy zsíros rágcsálnivalók nem segítik a tested felépülni az edzés után.

Azonban nem hagyhatja ki az étkezést sem. Ahogy írtuk – számít egy értékes, edzésünknek, súlyunknak, korunknak és nemünknek megfelelő étkezés. Az evés ugyanolyan fontos, mint az ivás. Hidratálni kell a testet.