A harcművészeti edzés vaskitartást igényel

Úgy tűnhet, hogy a harcművészeti edzés semmiség, valójában egy olyan sport, amelyet bárki akadály nélkül űzhet. csak azok gondolhatják így, akik soha nem gyakoroltak harcművészetet. Mindez azért, mert minden harcművészethez vasfeltétel szükséges.

A karate, a taekwondo és a birkózás rendkívüli fizikai képességeket igényel a gyakorlóktól. Ha persze ezeknek a küzdelmeknek a haladó gyakorlatáról beszélünk és nem a vasárnapiról és csak szórakozásból. A harcművészeti képzés áldozatokat követel. Minden serkentőszert félre kell tenni, mert megzavarják a szervezet anyagcseréjét, és mindenekelőtt rontják az e sportokhoz szükséges kondíciót.

És persze a harcművészeti képzés önmagában nem elég. Ehhez sok más fizikai képességről is gondoskodni kell. A futás, az edzőterem vagy a kerékpározás a legfontosabb tevékenységek, amelyekre minden nap időt kell fordítania. Minden szakember tudja, hogy a harcművészetek képzése nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Hogyan ne halasszuk el az edzést

Sokan küzdenek a következő problémával. Céljuk, hogy saját egészségükért edzenek, de soha ne tegyék meg az első lépést. Felszállás előtt feladják. Az ilyen „baleset” elkerülése érdekében emlékeznie kell néhány szabályra. Először is konkrét és elérhető célokat kell kitűzned magadnak.

„2 hét múlva darázsderék” nem fog menni, de „heti 3 edzés” – igen. Néha egy befektetés segíthet. Drága edzőterem-, basszus-, tánctanfolyam-előfizetés vagy kerékpárvásárlás azt jelenti, hogy a használat mellőzése napi emlékeztető lehet számunkra. Minél nagyobb a lehetséges veszteség, elméletileg annál könnyebben teljesítjük a kötelezettséget.

„Elméletileg” írunk, mert ez persze a pénztárcánk méretétől függ. Egy másik aranyszabály az úgynevezett kis lépések. Célorientáltnak kell lenned, de emlékezned kell arra, hogy szakaszosan jutsz el oda. És végül egy fontos szabály. Miféle tervünk ne lenne. Hányszor lennénk kénytelenek változtatni, kezdjük csak. Mától, nem holnaptól!

Edzőterem – egyedül vagy edzővel

A legtöbben, akik soha nem használtak professzionális edzőtermet az első látogatásuk előtt, nagy bizonytalanságot éreznek amiatt, hogy nem tudják, hogyan kell használni az eszközöket. Nincs mitől félni, bár a legnehezebb áttörni és elmenni először konditerembe.

Sokan gondolkodnak azon, hogy egyedül vagy edzővel edzenek az edzőteremben. Nyilván attól függ, hogy mi a célod az edzőterembe járással. Ha egyszerűen csak a mozgásra akarunk menni, akkor nincs értelme a költségeket megsokszorozni és egyéni edzőt felvenni. Azt azonban érdemes tudni, hogy minden edzőteremben van egy oktató, aki pontosan elmagyarázza, hogy az egyes eszközökkel milyen gyakorlatok vannak.

Egy ilyen oktató azonban nem szervez nekünk egyéni képzést. Ha az edzőterem látogatásának célja konkrét, akkor a legjobb, ha személyi edzőt vesz igénybe, aki megtervezi a napi látogatásokat és az edzőtermi órákat egy adott célból. Ennek ellenére egy ilyen szolgáltatás pénzbe kerül, de akkor biztosak lehetünk benne, hogy az edzőterembe járás professzionális jellegű.