Hogyan válasszunk egészséges termékeket?

A termékek vásárlását nyakra tett fejjel és nagy tudatossággal kell végezni. Mindenekelőtt teli gyomorral kell vásárolni. Csak akkor választunk jól, és nem nyúlunk az első jobbikhoz a polcon. Már csak azért is, hogy csillapítsuk éhségünket. Ha éhesen vásárolunk, pontosabban választunk.

Ne menjünk el közvetlenül a munkából való távozás után vásárolni. Éhségünk ekkor éri el a csúcspontját. Ráadásul amikor csak tehetjük, készítsünk bevásárlólistákat, ez csökkenti a felesleges, kalóriadús falatok utáni nyúlást, és jobban motivál a következő heti táplálkozási ciklus megtervezésére.

Ezért fokozottan ügyeljen a termékek minőségére, tápértékére, eltarthatóságára, feldolgozatlan élelmiszerek esetén pedig arra, hogy a termék színe és illata megfelelő-e, egészségesnek tűnik-e pl. halak, ill. hús. Ha sajtot vásárol, kerülje a zsíros, sárga, feldolgozott, penészes és homogenizált sajtot. Ne feledje, hogy a húsnak és termékeinek soványnak kell lennie.

Mely ételek a legegészségesebbek

A legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartoznak az olajos tengeri halak: hering, makréla, lazac. Egy másik értékes hal a tenyésztett pisztráng. Ezek a halak az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai. Az étlapnak legalább hetente kétszer tartalmaznia kell ezeket a halakat. A köles is értékes élelmiszertermék. A kölesdara nem tartalmaz glutént, a gluténérzékenyek félelem nélkül bevezethetik étrendjükbe.

A köles gondoskodik szervezetünk sav-bázis egyensúlyáról, nagy mennyiségű B-vitamint, vasat és a szervezet által könnyen felszívódó fehérjét biztosít. A köles lecitint is tartalmaz, amely jótékony hatással van az idegrendszerre. Bár az almatermesztésben nagy erők vagyunk, túl ritkán fogyasztjuk ezeket az értékes és olcsó gyümölcsöket.

Az alma az egyik legjobb oldható rostforrás. Napi egy alma véd a gyomorrák és a bélbetegségek ellen, befolyásolja a vér koleszterinszintjét, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. A karcsúsító diéta összetevői lehetnek.

Stevia és egészségügyi előnyei

A lengyelek naponta tízszer több cukrot fogyasztanak, mint az ajánlott adag. Ez a mennyiség elősegíti a zsír lerakódását a szervezetben, ami pedig magas vérnyomást és szívbetegségeket okozhat. A stevia nem tartalmaz szacharózt, így nem okozhat ilyen betegségeket, teljesen ártalmatlan az egészségre.

Mivel nem cukor, nem okozhat fogszuvasodást. Érdemes megjegyezni, hogy cukorbetegek számára is jó megoldás A Stevia számos előnnyel jár a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással lehet a magas vérnyomás csökkentésére és a járványos 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemre.

Öt gramm cukor körülbelül húsz kalóriát tartalmaz, míg a stevia nem tartalmaz kalóriát. Ennek a növénynek köszönhetően a legnagyobb ínyencek is megtalálják a kalóriaszegény vigasztalást. Az édesített italok napi fogyasztása akár húsz százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha a cukrot steviára cseréljük, ezt a kockázatot nullára csökkenthetjük.