Hogyan kerüljük el a sérüléseket az erősítő edzés során?

Tévednek azok, akik azt mondják, hogy fájdalom és sérülés nélkül nincs hatékony edzés. Éppen ellenkezőleg, a szervezet működőképességének legmagasabb szinten tartása és – ami ezzel közvetlenül összefügg – a sérülések elkerülése a siker és az egyértelmű hatások kulcsa. Ezért jobb elkerülni bizonyos kockázatos tevékenységeket az edzőteremben, hogy jelentősen csökkentse a nem kívánt sérülések kockázatát.

Természetesen minden, még a legegyszerűbb gyakorlat is gyengén teljesített technikailag. sérülést okozhat. Vannak azonban eredendően kockázatos tevékenységek. Természetesen ezek közé tartozik a súlyzó keskeny markolattal történő húzása is. A nagyon markolásos módszer feleslegesen megfeszíti a vállöv ízületeit. Főleg, ha a súly jelentős.

A gépen a törzscsavarások is kockázatosak lehetnek – sajátosságukból adódóan alig kapcsolják be az alsó rész hasizmokat, ami feleslegesen túlterheli a gerincet. Hasonló problémát okozhat a lapos padon való nyomás. Bármelyik gyakorlatot is választja, a túledzettség és a kényelmetlenség jeleit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Edzés után szauna és váltakozó zuhanyozás.

A szauna remek kiegészítője az edzéseknek. Tisztítja a bőrt, nyugtat, nyugtat, ellazít, gyorsítja az anyagcserét, javítja a keringést, hat a szívre (ha nem szenvedünk keringési rendszeri betegségekben). Ha elfáradtunk egy nagy edzés vagy fitnesz után, nagyszerű a szaunában megnyugodni és erőt venni.

A legjobb, ha hetente egyszer, azokon a hűvösebb napokon szaunázni. Nyáron a szaunázás nem sok hasznot hoz, de ha valaki kedvet kap hozzá, természetesen használhatja. Azonban naponta alternatív zuhanyozás is használható. Emellett javítják a bőr vérkeringését, és pozitív hatással vannak annak megjelenésére, akárcsak egy szaunalátogatás. Jól érezzük magunkat is. A reggeli váltakozó zuhany úgy működik, mint a kávé. Serkenti és javítja a hangulatot. Ezután felfrissülünk, és készen állunk egy új napra.

A vízzel való érintkezés és a hidroterápia a biológiai regeneráció nagyon hatékony módszere. Ahhoz, hogy ezt az egészség- és relaxációs módszert használhassuk, nem kell gyógyfürdőbe mennünk. Egy váltakozó zuhany és egy otthoni szauna vagy egy forró fürdő aromás olajokkal, tengeri sóval, gyertyafény és pihentető zene elég ahhoz, hogy elvonja a figyelmünket a mindennapi életről.

Edzés utáni regeneráció

A szervezet megfelelő regenerációja sok esetben a siker kulcsa. Mind a test fizikai oldalról történő regenerációjáról beszélünk, mind pedig az edzést végző ember megfelelő pszichéjéről. Ez a szempont nagyon fontos mindenki számára, aki profin és átfogóan gondolkodik a sportról. Ezeknek az embereknek gondoskodniuk kell az izomregenerációról, a szauna jellegű támogató kezelésekről, a lelki egészségről, a megfelelő étrendről és a test hidratáltságáról.

A képzést és a képzéssel kapcsolatos napi tervet ezért aprólékosan kell kidolgozni. Ilyen kényelmet azonban ritkán engedhetünk meg magunknak, ezért érdemes bevetni néhány trükköt. Az edzés utáni regenerációt el kell kezdeni… edzés előtt, megfelelő étkezéssel. Komplex szénhidrátokban gazdagnak kell lennie, aminek köszönhetően feltölti az izmok glikogénraktárait.

A bemelegítés is kötelező, nagyjából negyedórás, amely az általános fejlesztő részből és a szakorvosi részből is áll, terhelésekkel. Közvetlenül az edzés után egy kontrasztzuhany, egy fehérje-szénhidrát étkezés és egy sós fürdő lefekvés előtt hasznos lesz.