Az egészség szempontjából fontos vitaminok

Sokszor és sokat beszélnek a vitaminok szerepéről az emberi táplálkozásban, de még mindig sokan nem értik, mennyire fontos a megfelelő étrend. Nemcsak az egészség, hanem az ember szépsége és jóléte szempontjából is fontos.

A vitaminok jelentős feladatot kaptak. Támogatniuk kell az emberi test megfelelő működését. Táplálékkal ellátva számos folyamatban vesznek részt a szervezetben, támogatják a rendszerek és szervek munkáját, serkentik az enzimek termelődését, segítenek fenntartani a teljes egyensúlyt a szervezetben. Mi történik, ha a szervezet nem talál elegendő vitamint a napi étrendben? Működésében zavarok vannak, és mint tudjuk, a zavarok betegségekhez, betegségekhez vezetnek.

Mit lehet tenni a rendszeres vitaminellátás érdekében? Csak két hatékony módszer létezik. Az első, hogy gondoskodjunk az egészséges és változatos menüről, amelyből nem hiányozhatnak a tápanyagok egyik csoportjából származó termékek sem, különösen a nyers gyümölcsök és zöldségek. Nyújthatsz egy multivitamin készítményt is, amivel gyorsan és kényelmesen biztosítod a teljes vitaminkészletet.

Vitaminok a jobb egészségért

Azokat a kémiai vegyületeket, amelyek jelentős hatással vannak az emberi egészségre és állapotra, vitaminoknak nevezzük. Számos vitamin létezik, és mindegyiknek fontos funkciója van, melynek köszönhetően támogatja az emberi szervezet működését. Ha a mindennapi étkezések egyhangúvá válnak, vagy ami még rosszabb, „ócska” termékekből állnak, vitaminhiányok, illetve az emberi szervezeten belüli szervek és rendszerek működésének súlyos zavarai léphetnek fel.

A vitaminok a következőkre oszthatók:

  • vízben oldódik (C-vitamin, B-vitamin és PP),
  • zsírban oldódó (A, D, K, E vitaminok).

A vitaminoknak az egészséges és gondosan átgondolt étrenddel együtt kell bejutniuk az emberi szervezetbe. Különösen gazdag vitaminforrások a feldolgozatlan termékek, azaz a nyers gyümölcsök és zöldségek, valamint egyéb feldolgozatlan termékek. A termékek bármilyen beavatkozása megfosztja az ásványi anyagoktól és vitaminoktól. Sokan használnak multivitamint, különösen abban a szezonban, amikor a szezonális zöldségek és gyümölcsök alig vannak a boltokban.

Cink az egészséges táplálkozásban

A cink szerepe az emberi szervezetben nagyon fontos. Ennek ellenére még mindig vannak problémák a hiányosságaival, aminek nagyon kellemetlen és veszélyes következményei lehetnek az egészségre és a formára nézve.

A cink jótékony hatásait ősidők óta használták, de a benne rejlő lehetőségeket csak a XX. Több éves kutatás után kiderült, hogy a cink rendkívül fontos az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Többek között az emberi szervezetben közel kétszáz enzim működéséért felelős. Ez már bizonyítja egyediségét.

A cink felelős a DNS és a fehérjék felépítéséért. Hatással van a termékenységre és a szexuális képességekre. Az intellektuális teljesítmény szempontjából is nagy jelentősége van, ezért a szenilis demencia megelőzésében használják. A cink a depresszió kezelésében is jól működik. Óriási hatással van az immunrendszer működésére, és segíti az immunitás kialakulását.

A cink megtalálható a búzacsírában, a mandulában, a babban, a marhahúsban és a kagylóban. Hiányosságai speciális készítményekkel is pótolhatók.