Az edzés utáni kiegészítők használatának biztonsága

Az edzés utáni kiegészítők egy viszonylag új termék a lengyel piacon, elsősorban sportolóknak és fizikailag aktív embereknek szánják. Összetételüknek köszönhetően tökéletes kiegészítői a napi étrendnek. Jelenleg az ilyen típusú étrend-kiegészítők ugyanolyan népszerűek, mint a szénhidrát- vagy fehérje-kiegészítők, és az univerzális összetétel miatt.

Mit találhatunk tartalmukban? Mindenekelőtt a szénhidrátok és a fehérjék egyenlő arányban vannak jelen – mindkét összetevő jelentős szerepet játszik az edzés utáni izomtömeg felépítésében, valamint az izomkatalízis gátlásában, különösen ez utóbbi folyamat rendkívül nem kívánatos a sportolók számára, mert befolyásolja az az izomtömeg kimerülése.

Ezek a tápanyagok számos egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, amelyek gyors felszívódásuk révén további energiát adnak – különösen intenzív edzés után van rá szükség. Érdemes észben tartani, hogy az edzés utáni táplálékkiegészítők esetében fontos, hogy gyorsan vegyük be azokat. Az ilyen típusú kiegészítők olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek azonnal felszívódnak a szervezetben. Leggyorsabb bevitelük biztosítja a szervezet gyors regenerálódását.

Edzés utáni étkezés

Edzők, orvosok és táplálkozási szakértők évek óta beszélnek az edzés utáni étkezés fontosságáról minden sportoló étrendjében. Ezt az ételt a lehető leghamarabb el kell fogyasztani a fizikai aktivitás befejezése után, lehetőleg közvetlenül zuhanyozás után. Kalóriadús lehet, hiszen a testedzés után azonnal elhasználja a számára biztosított tápanyagokat és energiát, ahelyett, hogy zsírként raktározná el azokat.

Az edzés utáni étkezés feladata a szervezet fehérje-, szénhidrát-, valamint vitamin- és ásványianyag-szintjének pótlása. Ideális edzés utáni étkezés például egy banán és egy marék dió, vagy egy csésze kakaó és egy sajtos szendvics.

Ha valami meleget szeretnénk enni edzés után, akkor választhatunk hús- vagy szójaszeletet sok salátával és barna rizzsel vagy egy nagy, zöldségekkel teli tortillát. Edzés után érdemes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, köztük magnéziummal és káliummal, valamint B-vitaminnal is pótolni, amelyek gyorsan elfogyasztanak bármilyen fizikai aktivitás során.

Edzés utáni felépülés

Az edzés nagyon fontos minden sportoló számára. Ahhoz azonban, hogy meghozza a kívánt forma- és technikajavulást, megfelelő regenerációval kell kombinálni. A sportolónak jó ételt kell ennie intenzív edzés után. Nyugodtan megengedhet magának nagy mennyiségű kalóriát, hiszen azt a fáradt, éhes szervezet azonnal el fogja fogyasztani.

Az edzés utáni étkezésnek nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot kell tartalmaznia. Regenerációs célból érdemes burgonyát, banánt, dióféléket vagy magnéziumban és káliumban gazdag, fokozott erőfeszítés során elveszett hüvelyeseket is fogyasztani. Ezeket az anyagokat szulfátozhatja is.

A sportolónak nem szabad elfelejtenie a folyadékpótlást. Edzés után igyál néhány pohár vizet, gyenge teát vagy gyümölcslevet. Az izmok és a keringési rendszer is kiéhezett egy szilárd adag folyadékra. Nagyon fontos az is, hogy a sportoló edzés után jó társaságban, könyv mellett vagy a tévé előtt pihenjen, aludjon vagy lazítson.