Kiegészítés – szükséges vagy nem?

A társadalmi vita arról, hogy szükség van-e a kiegészítésre, valószínűleg soha nem ér véget. Valószínűleg a legegészségesebb pozíció középen van. Nem mindenkinek van szüksége pótlásra, de kiderült, hogy enélkül sok embernek lennének problémái a szervezetükkel.

A jó és felelősségteljes táplálék-kiegészítést okosan alkalmazzuk – az orvosi javaslatok eredményeként és olyan helyzetekben, amikor biztosak vagyunk abban, hogy további vitaminokra és egyéb tápanyagokra lesz szükségünk. Ha Ön sportoló, és főleg testépítő, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal több fehérjére, kreatinra, glutaminra és hasonlókra lesz szüksége.

Ha kényszeresen és nagy mennyiségben iszik kávét – magnéziumpótlásra nem lesz szükség, terhesség esetén pedig átfogó pótlásra, az első hónapokban pedig sokkal több folsavra. A kiegészítést át kell gondolni, mert a mikro- és makroelemek feleslege a hiányuknál is rosszabb lehet. Ezt mindig szem előtt kell tartani.

Hogyan ne vigyük túlzásba a kiegészítéssel?

Minden sportoló, és különösen egy testépítő, tudja, hogy speciális tápanyagokra van szüksége, beleértve a fehérjéket is. Mindenki tudja, hogy a vitamin-kiegészítők védelmet nyújtanak a betegségek és a szervezet egyéb betegségei ellen. És azzal is tisztában vagyunk, hogy a vitaminok és egyéb tápanyagok túladagolása – vagy egyébként nem helytelen bevitele – még a hiánynál is károsabb lehet? Ezt érdemes megjegyezni.

A vitamin-kiegészítőkhöz ne azért nyúljunk, mert kiírják, hanem orvosi konzultáció után, vagy amikor valóban úgy érezzük, hogy szükségünk lehet rá – például ha megiszunk néhány csésze kávét naponta, szinte biztos, hogy hasznos lenne a további magnézium.

Sportolók esetében ügyeljen arra, hogy a táplálékkiegészítőket és egyéb készítményeket a címkén található utasításoknak megfelelően szedje. Érdemes az összetételt is elolvasni, hogy ne derüljön ki, hogy napi több készítmény elfogyasztásakor egyes összetevőkből túl sokat fogyasztunk. A legjobb, ha konzultál a kereskedővel egy jó kondicionáló boltban.

Kreatin a sportolók táplálékpótlásában

Nehéz nem egyetérteni azzal, hogy ez a fehérje a legfontosabb összetevő, amelyre a sportolóknak a legnagyobb mennyiségben van szüksége. Akár 2 g-nak kell lennie minden testtömeg-kilogrammra annak az embernek, aki gyorsan és biztonságosan szeretne sovány izomtömeget felépíteni. De nem csak a fehérje fontos. Egy másik nélkülözhetetlen összetevő a kreatin. Vessünk egy pillantást rá.

A kreatint több okból is érdemes szedni. Először is lehetővé teszi a fehérjeszintézist, tehát szükség van rá, hogy a fehérje valóban előidézze az izomszövet növekedését. Ezen kívül felelős az izmok erejéért és állóképességéért, erősíti azokat és véd a megerőltető edzésekből eredő károsodások ellen. A kreatinnak köszönhetően nem csak az izmok, hanem az egész test is tartósabbá válnak, és a sportoló sokkal több energiát érez a következő edzésrészekhez.

Fontos, hogy a kreatin-kiegészítőket csak edzés után szedjük – különben nem hozza meg a kívánt eredményt. Igyunk nekik sok vizet, nehogy a szervezet kiszáradjon.