Elágazó láncú aminosavak BCAA – mit kell tudni róluk?

Az elágazó láncú aminosavakat, amelyek számos tápanyagban, és mindenekelőtt a BCAA-ban megtalálhatók, nemcsak a sportolók, hanem az egészségük érdekében fizikai tevékenységet végzők is egyre jobban értékelik. Mindez a tulajdonságaiknak köszönhető, amelyekről sokan még mindig nem tudnak. Talán a név hibája, mert a titokzatosan hangzó BCAA-k sokkal kevesebbet mondanak egy komplett laikusnak, mint a szokásos név, pl. „tejsavófehérje”. Érdekes módon az elágazó láncú aminosavak a fehérjék egyik építőkövei. Tehát a tulajdonságaiknak alapvetően hasonlóaknak kell lenniük egymáshoz, de valóban így van? Természetesen ez a két típusú étrend-kiegészítő nem tekinthető azonosnak. Érdemes közelebbről is szemügyre venni a BCAA-kat.

Mit ad a BCAA kiegészítés?

A BCAA 3 elágazó láncú aminosav – izoleucin, leucin és valin –, amelyek az emberi test izomtömegének közel 20%-áért felelősek. Ez a glutamin után a második legelterjedtebb izomkomponenssé teszi őket. Legfontosabb tulajdonságuk azonban, hogy közvetlenül az izmokban bomlanak le, ennek köszönhetően hatékonyan táplálják azokat és pozitívan befolyásolják a teljesítménynövekedést.

Mindez azt jelenti, hogy a BCAA pozitív hatással van az izomszövetek növekedésére, miközben megvédi azokat a „cseppek” ellen. Ennek az az oka, hogy a szervezetnek, ha nem látja el megfelelő mennyiségű BCAA-val, edzés közben fel kell használnia azt, amivel már rendelkezik. Az izmokban található elágazó láncú aminosavak elhasználódnak, ez pedig ún „Izommerülések” stb.

A BCAA-k azonban nem ezek az egyetlen felhasználási módok az emberi szervezetben. Mi még az oka ennek a kondicionálónak a növekvő népszerűségének?

  • felgyorsult izomregeneráció edzés után,
  • zsírcsökkentés,
  • Csökkent étvágy (teltségérzet – ugyanaz, mint a fehérje esetén),
  • Az alak általános javulása (közvetlen hatás az izmokra),
  • A katabolizmus gátlása – az anabolizmus felgyorsítása (izomtömeg építése).

Ahhoz azonban, hogy mindez lehetséges legyen, bizonyított, hivatalos forrásból kell beszereznie a BCAA-t. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a tápanyagokat és az étrend-kiegészítőket megfelelően tesztelni kell a hivatalos értékesítés előtt. Az SFD áruházban széles termékválaszték érhető el, pl. a BCAA kínálatából, maga a kiegészítő pedig többféle változatban is elérhető, így könnyedén hozzáigazíthatod az adott helyzethez.

Milyen egyéb tápanyagok találhatók a BCAA-kiegészítőkben?

A BCAA-kiegészítők meglehetősen nagy mennyisége más tápanyagokat is tartalmaz, amelyek célja a szervezet bizonyos folyamatainak támogatása. A különféle egyéb fehérjevegyületek, vitaminok és ásványi anyagok mellett a glutamin és a taurin lesz a leggyakoribb tápanyag.

Mindkettő aminosav, ahol a glutamin az izomszövet legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője, míg a taurin felelős az ún. víz és elektrolit egyensúly a szervezetben. Ezért nem kell félni a tápanyagoktól és az étrend-kiegészítőktől, amelyek más tápanyagokat is tartalmaznak, nem csak izoleucint, leucint és valint.

Néha nehéz felfogni, hogy mennyi különféle elemet találhat a táplálék-kiegészítőkben és étrend-kiegészítőkben. Nos, a fizikailag aktív emberek is gyakran használnak különálló, például glutamint vagy taurint tartalmazó készítményeket. Az SFD áruház kínálata széles körben ismert a legmagasabb minőségű tápanyagokban és táplálékkiegészítőkben gazdag kínálatáról, ami igazán figyelmet érdemel.