Edzés előtt vagy után érdemes BCAA-t fogyasztani?

A BCAA-kiegészítők egyre népszerűbbek, és egyre többen választják ezek használatát. Ennek az állapotnak az érdeme többek között abban rejlik a mikrotápanyagok emberi szervezet általi felszívódásának sebessége oldalán. Bár az aminosavak a fehérje alkotórészei, a fehérjéhez képest „töröttebb” szerkezetük miatt hatékonyabban asszimilálódnak, és a szervezet számára előnyösebb, ha gyorsabban biztosítják őket, mintha egy klasszikus fehérje-kiegészítőben látnák el őket fehérjével. Azonban sok esetben a tápanyagok és étrend-kiegészítők kapcsán felmerül a kérdés – mikor a legalkalmasabb ezek szedésére? Az elején érdemes emlékezni arra, hogy mi is valójában a BCAA.

Mi is ez pontosan, és mire hasznos a BCAA a szervezetben?

A BCAA valójában az angol Branched Chain Amino Acids szavak rövidítése, ami egyszerűen elágazó láncú aminosavakat jelent. A BCAA elnevezést leggyakrabban a folyamatosan népszerűbb étrend-kiegészítőkkel összefüggésben használják. Az elágazó láncú aminosavak közé 3 exogén aminosav tartozik, vagyis olyanok, amelyeket az emberi szervezet önmagában nem képes előállítani, és ezeket megfelelő mennyiségben táplálékkal kell ellátni. Mik ezek az aminosavak?

  • izoleucin,
  • leucin
  • valin.

Bár több az aminosav (a fehérjék alkotórésze), a BCAA-kiegészítőknek ez a 3 összetevője a leginkább felelős a test formálásáért, így az izomszövet felépítéséért. Becslések szerint a BCAA-k átlagosan az izomtömeg kevesebb mint 20%-át teszik ki, így ez a 3 elágazó aminosav a második legelterjedtebb mikrotápanyag, mivel csak a glutamin van nagyobb mennyiségben.

Ez az elágazó láncú aminosavakat elengedhetetlenné teszi az edzéshez. Bizonyos módon üzemanyagként működnek az izmok számára, és edzés közben táplálják őket, lehetővé téve, hogy keményebben edzenek (mint a megfelelő adag nélkül). A megfelelő pótlás döntő fontosságú az erősportokban, mert ha a szervezetben nincs megfelelő mennyiségű BCAA, az az izomszövetek lebomlásához vezet, ugyanis a szervezet megtalálja bennük a számára szükséges elágazó aminosavakat.

Ez az egyik fő oka annak, hogy a BCAA, mint tápanyag, folyamatosan egyre népszerűbb. Érdemes felhalmozni, de egy feltétellel. Más tápanyagokhoz hasonlóan a BCAA-kat is csak hivatalos forrásokból szabad megvásárolni, hogy ne károsítsák a szervezetet. Az SFD áruház a BCAA-k széles választékát kínálja, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki a saját helyzetéhez igazítsa a kondicionálót.

BCAA – edzés előtt vagy után?

A BCAA-nak sok más tápanyaghoz és étrend-kiegészítőhöz hasonlóan számos olyan alkalmazása van, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Működésük gyakran attól függ, hogy mikor fogyasztják el a tápanyagot. Hasonló a helyzet a BCAA-kkal, és a felvétel pontos időpontja általában az adott helyzettől függ. Az Ön preferenciáitól és edzési céljától függően a BCAA-k használata hatékonyabb lesz edzés előtt, alatt vagy után.

Ne feledje, hogy a BCAA-k 20-60 percig működnek a szervezetben. A fehérjeműködés és az emésztés szempontjából (2/4h) ez elég jelentős különbség. Érdemes tehát ezt szem előtt tartani, és a BCAA fogyasztását az edzés időtartamához, a legnehezebb gyakorlatok elvégzésének pillanatához, stb. is igazítani. Edzés utáni BCAA fogyasztás esetén azonban érdemes azt viszonylag gyorsan megtenni. hogy az izmok gyorsabban regenerálódjanak.

Függetlenül attól, hogy az edzésterv, a cél és az étrend tartalmaz-e BCAA-t vagy sem – minden étrend-kiegészítőnek és tápanyagnak megfelelő minőségűnek kell lennie. Az illegális és a szervezet egészségére ártalmas anyagok használatának elkerülése érdekében a termékeket mindig hivatalos forgalmazásból szerezze be. Az SFD áruház hosszú évek óta kínálja a legmagasabb minőségű tápanyagokat és étrend-kiegészítőket, és szisztematikusan bővíti termékpalettáját, aminek köszönhetően mindenki talál magának valót.