Divat az egészséges ételekért

Évek óta sokat hallunk világszerte arról, hogy mennyire fontos számunkra a helyes táplálkozás. Az ember végül is az, amit minden nap megeszik. Az egészséges táplálkozás divatja Lengyelországot is elérte. Egyre gyakrabban gondolunk arra, hogy mi kerül a tányérunkra, és hogyan készítettük el.

Különösen azoknak, akik a kisgyermekek táplálkozásáért felelősek, vegyék a szívükre, és igyekezzenek biztosítani a legkisebbek számára azt, amire szükségük van a megfelelő szellemi és fizikai fejlődéshez.

Jelenleg minden lengyel városban tömegesen nyitnak üzletek, amelyek biogazdálkodásból származó egészséges élelmiszereket kínálnak vásárlóiknak. Érdemes megnézni őket, főleg ha gyerekeket etetünk, mert ez az étel nyomokban mentes a vegyszeres növényvédő szerektől, vegyszerektől és tartósítószerektől. Azért valamivel magasabb árral kell számolni, mint egy normál boltban. Azonban érdemes többet fizetni, ha magasabb minőségi garanciát vállalunk.

Egészségügyi élelmiszer boltok

Az egész világ megőrül az egészséges táplálkozás divatjától. Sok új kocsma jön létre, ahol az úgynevezett lassú ételeket szolgálják fel, és ahol vegetáriánusok is étkezhetnek. Egyre több szó esik az étkezési kultúráról és arról, hogy csak természetes és feldolgozatlan termékeket szabad fogyasztani.

Csodálatos lépés, amikor a világ hemzseg az egészségtelen és káros ételektől. Érdemes egy pillanatra megállni, és elgondolkodni azon, amiről annyit mondanak és írnak. Sok városban tömegüzletek is kínálnak ilyen egészséges ételeket. Érdemes ellátogatni egy ilyen helyre, hogy megnézzük, milyen nagyszerű termékeket lehet ott kapni.

Főleg zöldségek és gyümölcsök, de lisztek, dara, teák, fűszerek és tejtermékek is. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a kínált termékek ára valamivel magasabb lesz, mint egy normál üzletben vagy diszkontban. Az is jó ötlet, ha élelmiszert vásárolnak a piacon olyan helyi gazdáktól, akik rendelkeznek az illetékes szervek bioélelmiszer-tanúsítvánnyal.

Előkerült – meggyógyult

A lengyel konyha hagyománya a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása az otthoni kamrába. A kertek, telkek tulajdonosai természetes és kívánatos eljárásként kezelik otthonuk téli ellátását, melynek köszönhetően salátákkal, lekvárokkal, befőttekkel, szilázsokkal gazdagítható az asztal. Ez utóbbiak különösen kívánatosak étrendünkben. Mi a jótékony jelentésük?

Kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a friss zöldségek. Ez az erjedés során képződő tejsavnak köszönhető. A bolti savanyú káposztában vagy ecetes uborkában nem találunk tejsavat, mert azt ecet helyettesíti! A tejsav pedig jótékony hatással van a méreganyagok eltávolítására a szervezetből. Éppen ezért a születésnapi őrület után jó meginni savanyú uborka vagy káposzta levét.

A tejsav segít a vérnyomás csökkentésében, a táplálék jó emésztésében, ideges életmód mellett megelőzi a gyomor- és nyombélfekély kialakulását, jelentősen enyhíti a meglévő betegségeket. A savanyú káposztából készült saláta az egészségért és a szépségért abból áll, hogy például paprikát, sárgarépát vagy áfonyát adunk hozzá, és máris kapunk egy igazi vitaminbombát, amely befolyásolja a bőr, a körmök és a haj állapotát. Ezenkívül egy színes saláta minden ételhez nemcsak ízét, hanem esztétikai élményét is hozzáadja.