A megfelelő edző kiválasztása

Gyakorlatilag minden modern edzőteremben vagy fitneszklubban nem csak a modern felszerelések vonzzák a tekintetet első pillantásra. Mivel az edzéseken, főleg az amatőröknél a legfontosabb, hogy egy kezdő sportszakértőt átvezessenek a nehéz kezdeteken, a klubok, edzőtermek is sokat fektetnek a személyzetbe.

Edzők, tanácsadók vagy edzők – nómenklatúrától függően mindig ugyanazt csinálják, vagyis az elején segítenek az edzőteremben, gyakorlatokat mutatnak be és kiküszöbölik a technikai hibákat. Minden sportágban követhet el végzetes hibákat, nem hajtja végre a mozdulatokat a végére, rosszul állítja be a testet, és ennek következtében nemcsak sikertelen, de akár súlyosan is károsítja a testet. Az oktatók azonban az ilyen helyeken sokkal többet tehetnek annál, mint hogy elkészítenek egy edzéstervet, és végigvezetik az amatőrt a végsőkig.

Általában nagy szakértők a dietetikában is, képesek meggyőzni minden szkeptikust, hogy változtassanak étrendjükön. És sok esetben kiemelkedő motivátorok is, akik tudják, hogyan kell konkrét emberekhez beszélni, hogy meggyőzzék őket a még nagyobb erőfeszítésről.

Személyi edző mindenkinek

Ha pénzt fektet be drága bérletekbe modern edzőtermekbe vagy klubokba profi oktatókkal, annak nagyon értelme van, különösen a komplett amatőrök esetében. Azok, akik eddig semmilyen fizikai tevékenységgel nem érintkeztek, kerüljék, hogy vakon másolják valaki más edzésprogramját, vagy kövessék a barátok eredményeit.

Minden szervezet nagyon egyedi, így az ember mentális felépítése és anyagcseréje is – mindezek az elemek meghatározzák a sportban elért konkrét eredményeket. A jó edzők vagy gyámok, akikbe a fitneszklubok, edzőtermek rengeteg pénzt fektetnek, a legnagyobb újoncot is nagyon hatékonyan képesek bevezetni a megfelelő fizikai felkészülés világába.

A gyakorlatok ismertetése és a teljesítményük hibáinak kiküszöbölése mellett gyakran képesek egy nagyon személyre szabott, hat hónapra szóló edzésprogramot is megtervezni, majd lelkiismeretesen elszámolni annak teljesítményével – ez nagyszerűen motiváló és bátorító is egyben.

A megfelelő edzéskiegészítők

Nem számít, milyen sportot űz, mindig szüksége van valamilyen felszerelésre. Természetesen egyes szakágak, például a futás, éppen azért válik egyre népszerűbbé a világban, mert abszolút bárki vállalhatja a kihívást és indulhat egy futóversenyen.

A futók legalapvetőbb felszerelésének számító cipő több tucat zlotynak megfelelő összegért megvásárolható – bár ezek a modellek biztosan különböznek az ún. középső polc. A saját árkategóriában a megfelelő cipőmodell megtalálása kell, hogy legyen, és a képzés természetesen nem arról szól, hogy eladósodjunk csak azért, hogy a legmodernebb modellt vegyük meg.

Az ár és a minőség közötti arany középút lehetővé teszi, hogy olyan felszerelést válasszon, amely jól támogatja az edzést és minimálisra csökkenti a sérülések kockázatát, de további tűzijáték nélkül. Egy amatőr sportoló számára a bolti döntések meghozatalakor a legfontosabb: a termék tartóssága és hatékonysága, valamint a felhelyezés után érezhető vagy nem érezhető kényelem.