A megfelelő edzés méri egy sportoló sikerét

Minden sportoló tudja, hogy milyen fontos a rendszeresség az edzések során – a megfelelő felkészülés és rendszeresség hatékony izomtömeg építést tesz lehetővé. Az egyik szabály, hogy változtasd a napi edzéseidet – az új gyakorlatok még intenzívebb munkára serkentik az izmokat. A legfontosabb hatás az izomtömeg fokozatos növekedése.

Edzés közben szervezetünk sokkal több tápanyagot használ fel – egy ilyen folyamat oda vezethet, hogy a sportoló kénytelen lesz további étrend-kiegészítést beiktatni, mert a vitaminok és fehérje alapú napi adagja mindenképpen túl kicsi.

Fontos, hogy dietetikussal és edzővel közösen határozzuk meg az étrendet – ők olyan tapasztalt emberek, akik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a sportolásról és a nagy tápanyaghiánynak kitett emberek helyes táplálkozásáról. A jó edzés a szervezet megfelelő hidratáltságát is jelenti – ne felejtsük el, hogy a mindennapi fizikai tevékenységhez szénsavmentes víz vagy izotóniás italok is társuljanak.

Tojás a nap jó kezdéséhez és edzés után

Évek óta vita folyik arról, hogy valójában mi a helyzet ezekkel a tojásokkal. Egyesek szerint ugyanaz az egészség, de vannak olyan vélemények is, hogy többet ártanak a koleszterinnek, mint segítenek. Ahogy az életben megtörténik, a legjobb, ha kompromisszumot köt. Senki sem tagadja, hogy a tojás kiváló fehérjeforrás. Mindenkinek szüksége van rá, különösen azoknak, akik rendszeresen sportolnak vagy aktív életmódot kedvelnek.

A tojással azonban ne vigyük túlzásba. Nem csak a koleszterinszint emeléséről vagy az érelmeszesedés veszélyéről van szó, hanem a szervezet káros elsavasodásáról is. A tojásfehérjét a sportolók számára kiegészítők formájában használják, de nem csak. Olyan emberek is szedik, akik aktívan élnek, vagy akiknek problémáik vannak más aminosavforrások elfogadásával.

Ezek a kiegészítők különösen ajánlottak azok számára, akik erő- és állóképességi edzésekkel foglalkoznak. A legjobb, ha a hosszú fehérjefelszívódási idejű készítményekhez nyúlunk, mert ezek támogatják a leghatékonyabban a szervezetet edzés közben, illetve a regeneráció során.

Hogyan kell megfelelően hidratálni a testet edzés közben?

Edzés közben szervezetünk jelentős vízveszteségnek van kitéve. Ennek oka elsősorban a szervezet hűtési folyamata, amelyre nincs befolyásunk, valamint a szervezetünkben lévő és az anyagcsere folyamatok lebonyolítására használt víz felhasználása. Fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a vízhiányt, nehogy a szervezet kiszáradjon. A vízhiány az edzés során is jelentősen befolyásolja a szervezet hatékonyságát.

mit kell inni Először is érdemes az izotóniás italokhoz nyúlni. Sok szénhidrátot tartalmaznak, valamint nátriumot, amely szabályozza a folyadékok felszívódását a szervezetben. A szervezet általános vízgazdálkodását is befolyásolja.

A tápanyagok a sportolók napi étrendjében is fontosak – megtalálhatóak a sportolóknak szánt élelmiszereket kínáló üzletekben, edzőtermekben és sportboltokban is. Feladatuk az izomzat regenerációja, erősítése, a szervezet hatékonyságának erősítése, az izmok munkaidejének meghosszabbítása. A tápanyagok összetétele magában foglalja a lecitint, riboflavint, vitaminokat, glükózt, kreatint és még sok mást.